Steve Palmier Architecture

Telus Communications (BC) Ltd, Vancouver, Canada
Office Interior

Office Interiors............................................................................................................Spatial Arrangements Diagram..............Conceptual Layout……………..

Images of proposed scheme

Telus has an ongoing commitment to providing an environmently friendly workplace for its staff. The program called for the upgrade of an office floor to include an open plan office area with perimeter managers areas, privacy rooms, locker room, conference room, kitchenette and lounge. The project team fulfilled these objectives by the following.

The design intent was to make the scheme as inviting and accessible as possible:
- The internal office area was cleared of all partitions, allowing a maximum use of daylight to the workplace combined with increased flexibility of use.
- The existing perimeter heaters and pipework were removed, allowing for a new raised access floor system to be installed. A supply air plenum for displacement heating and cooling air is introduced, eliminating ductwork, and allowing individual user control. Additionally, all electrical/data services are neatly contained within the raised access floor, allowing for greater flexibility in the future. Non-slip handicap access ramps and steps lead to the new raised access floor.
- The building is currently undergoing a seismic upgrade and the new workstations are designed to the same seismic standards.
- New window guardrails are introduced to address safety concerns.
- Window blinds are included to reduce workplace glare.
- Perimeter walls are insulated to reduce heating and cooling loads.
- Indirect up-lighting is employed to minimise glare on the monitors.
- A new unisex handicap washroom is included.
- New acoustic ceiling.

Recycling aspects included reuse of the following:
- Concrete structure
- Doors, door frames and hardware
- Insulation
- Ceiling tiles, linear ceiling diffusers, and some light fixtures
- Existing mechanical unit
- Carpet tiles with high recycled content
- Retaining men's and women's washrooms
- Fire alarm speakers, fire exit signs
- Whiteboards, projector screens
- Glazed partition system
- Internal window sills retained
- Office furniture

Other health related issues were also addressed:
- Removal of asbestos containing vinyl floor tiles
- Low VOC adhesives specified
- Dust enclosure during construction activities

Consultants:
Keen Engineering (mechanical), Schenke Bawol Engineering (electrical), Read Jones Christoffersen (structural), Pioneer Consultants (code).

Main Contractor:
Hodgson King + Marble

Budget:
CND$600k


Philosophy |||| Awards |||| Projects |||| Practice Profile |||| Links |||| Green Design