Steve Palmier Architecture

Farmhouse Design
Proposed Farmhouse in Richmond, BC


Located in the Agricultural Land Reserve of Richmond, the project attempts to identify with its locale. It is located close to the access road, allowing the remainder of the 20.12 acre lot to be used for farming. From the entry, a circular driveway with porte cochere invites the visitor into the grounds. The new house and parking garage forms a dialogue with the existing house and creates a courtyard between them.


Section through Entry Hall.....................................................................................Site Plan……………….......…Entry Hall……………

The entrance is defined by a double-height space, the Great Hall, where a gradual spiral stair with cupola above leads to the bedrooms above. This entrance hall also serves to divide the public spaces from the private spaces. Formal dining, living and office areas are accessible without intruding on the domestic side of the home. Fireplaces are designed in the study, living and family rooms, with 11 foot vaulted ceilings incorporated throughout. The colonnaded elevations allow for balconies and expansive views to the North and South.

The 10,000sqft development also incorporates 6 bedrooms, a guest room, a laundry, computer room, and a media/games room.

It is intended that the project will also incorporate many sustainable design features, such as high efficiency heating system, water efficient plumbing fixtures, natural ventilation, underfloor heating, energy efficient light fixtures, low VOC emitting products, highly insulated walls roof and floor slab, and high performance windows.

Construction Budget: $2,000,000


Philosophy |||| Awards |||| Projects |||| Practice Profile |||| Links |||| Green Design