Steve Palmier Architecture

Mosque in Delta, BC




Located on the bank of the Fraser River, it takes advantage of the site, providing a welcome respite from the city. It will be easily seen from the Alex Fraser Bridge and provides a notable experience for visitors to the city. It will also be well lit at night, identifying the location and its use to the community.It draws inspiration from Mosques of the past, and incorporates a dome, the quibla wall, the quibla axis of orientation and the mihrab.

From the entrance Gateway, a forecourt with colonnade invites the public into the mosque - community centre complex. The Men are drawn one way around the reflecting pool and gardens, the women the other. The reflecting pool and gardens refer to the Alhambra in Spain, giving a sense of calm and wonder to the site.Entry into the Prayer Halls are via the washing facilities and shoeless entrance. The women have their own Prayer Hall. The Prayer Halls are free of any columns, allowing for multi-use as a TV station. Above are located 5 domed skylights, referring to the 5 Pillars of Wisdom. These skylights allow sunlight to cast shadows of the structure on the floor and walls of the Prayer Hall, making for a richer experience. The walls of the Prayer Hall incorporate glass windows, enriching the daylight experience.

A minaret, attached to the Prayer Hall completes the picture and identifies the project.

The 25,000 sqft development also serves as a local community centre, and incorporates a sports hall, showers, library, offices, meeting rooms, lunch room and day care. The project will also incorporate many sustainable design features, such as high efficiency heating system, water efficient plumbing fixtures, natural ventilation throughout, energy efficient light fixtures, low VOC emitting products, highly insulated walls, roof and floor slab, high performance windows, flyash in concrete thus reducing the CO2 given off to the atmosphere in its production, specification of products with a high recycled content, and stormwater management for the parking areas. Additionally, the design as a whole is intended to be maintenance free as much as practically possible.


Entrance (South) Elevation

East Elevation

………………………………Site Plan......................................................Ground Level Plan.........................



News articles from the Vancouver Sun........................................................................................................

The project gained all Permits and even went to tender before it was finally shelved for financial reasons in 2009.

Consultants:
Keen Engineering (mechanical + electrical), Read Jones Christoffersen (structural + building envelope), Pioneer Consultants (code), Moe Faghihi (civil engineer), West & Associates (environmental engineer).


Philosophy |||| Awards |||| Projects |||| Practice Profile |||| Links |||| Green Design